Aandachtspunten bij een bestelauto verzekeren

Ga je een bestelauto verzekeren? Dan dien je er rekening mee te houden dat er hiervoor een speciale verzekering is vereist wanneer je de auto gaat inzetten voor zakelijke ritten. Heel wat mensen zijn zich hier niet van bewust. Het gevolg is dan dat ze bij een ongeval voor een vervelende verrassing komen te staan. Indien de auto in kwestie niet over de juiste bestelautoverzekering beschikt (bijvoorbeeld voor het uitvoeren van zakelijke ritten) kan de verzekeraar beslissen om uiteindelijk niet tot uitbetaling over te gaan. Dat zou natuurlijk een behoorlijk vervelende verrassing zijn. Wil jij dergelijke verrassingen graag voorkomen? Dan laten we je graag kennismaken met de belangrijkste aandachtspunten voor een bestelauto verzekeren hier op deze pagina.

Ga je, je bestelauto verzekeren voor privé of voor zakelijke doeleinden?

Het eerste wat je, je moet afvragen bij een bestelauto verzekeren heeft te maken met het doel van de verzekering. Maak je namelijk de keuze om de verzekering af te sluiten voor privé of voor zakelijke doeleinden? Dat lijkt op het eerste zicht geen verschil uit te maken, maar dat is wel degelijk zo. Het is namelijk zo dat je bij een privé bestelautoverzekering geen aanspraak kan maken op een dekking van zakelijke ritten. Met andere woorden, ga je de bestelauto inzetten voor het uitvoeren van één of meerdere ritten met een zakelijk karakter? Dan ben je in principe op dat ogenblik niet verzekerd. 

Indien je een bestelauto hebt aangekocht op je onderneming moet je er sowieso rekening mee houden dat deze moet worden verzekerd door middel van een zakelijke polis. Dat hoeft in de praktijk helemaal geen nadeel te zijn, integendeel. Door het afsluiten van een zakelijke polis zal je kunnen vaststellen dat je de kostprijs van je verzekering gewoon kan inbrengen als kost in je onderneming. Dit zorgt ervoor dat je de kostprijs van je verzekering uiteindelijk fiscaal mag aftrekken van je verschuldigde belastingen. Heb je ervoor gekozen om een bestelauto privé te kopen? Dan spreekt het voor zich dat je de verzekeringskosten niet kan inbrengen als kost in je onderneming.

Hoe wil je graag je bestelauto verzekeren?

De volgende vraag die je, je moet stellen heeft te maken met de manier waarop je, je bestelauto wil gaan verzekeren. Wat het afsluiten van een bestelautoverzekering betreft zijn er eigenlijk drie verschillende mogelijkheden waar je een keuze uit kan maken. Het gaat hierbij concreet om:

 1. De WA-verzekering voor bestelauto’s; 
 2. De beperkt cascoverzekering voor bestelauto’s; 
 3. De allriskverzekering voor bestelauto’s; 

Je bestelauto WA verzekeren betekent eigenlijk dat je er gewoon voor kiest om te voldoen aan de wettelijke eisen die in Nederland en bij uitbreiding in heel Europa gelden. Deze wettelijke eisen stellen namelijk dat elke auto (overigens ook andere gemotoriseerde voertuigen) moet zijn verzekerd door middel van ten minste de WA-verzekering voor schade ten opzichte van derden. Je kan er dus perfect voor kiezen om uitsluitend deze standaard verzekering af te sluiten. 

Wanneer je bestelauto verzekeren met een beperkt cascoverzekering?

De WA-verzekering zal lang niet voor elke potentiële verzekeringnemer de meest interessante verzekering blijken te zijn, integendeel. Je bestelauto verzekeren is gelukkig ook nog mogelijk op andere manieren. De WA + beperkte cascoverzekering is alvast een eerste alternatief. Wanneer je kiest voor het afsluiten van dit type van verzekering zal je kunnen vaststellen dat de onderstaande dekkingen daarin inbegrepen zijn: 

 • Een dekking voor schade als gevolg van een brand of een explosie; 
 • Een dekking voor schade als gevolg van een aanrijding met een wild dier; 
 • Glasschade waaronder eveneens een sterretje in de voorruit; 
 • Schade door een storm of door natuurgeweld;
 • Financiële schade door diefstal van het voertuig; 

Je bestelauto verzekeren met een beperkt cascoverzekering zorgt ervoor dat je kiest voor de gulden middenweg tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de allrisk. Voor heel wat mensen die een bestelautoverzekering wensen af te sluiten is dan ook wellicht veruit de interessantste keuze. 

Wanneer kies je dan het best voor de allriskverzekering?

Bij een bestelauto verzekeren is het natuurlijk ook nog mogelijk om te kiezen voor de allriskverzekering. Het betreft hier een verzekering die je voorziet van de meest complete dekkingen. Het gaat hierbij niet uitsluitend om de dekkingen uit de WA-verzekering en de WA+ beperkt cascoverzekering, maar ook om de aanvullende dekking voor eigen schade aan het voertuig. Dit betekent dat de verzekeraar de schade aan je eigen bestelauto zal vergoeden, ook wanneer je eigenlijk zelf aan de basis ligt van deze schade. Let wel, wanneer je meerdere ongevallen met verwijtbare schade hebt binnen een korte termijn is het mogelijk dat de verzekeraar je niet langer allrisk (of zelfs in het geheel niet meer) zal willen verzekeren. 

Diks.nl | Maakt verzekeren snel, eenvoudig en flexibel.

Hoe de kosten voor je bestelauto verzekeren drukken?

Het mag inmiddels wel duidelijk zijn in welke verschillende vormen een bestelautoverzekering kan worden afgesloten. Dit gezegd hebbende is het zeer belangrijk om je de vraag te stellen op welke manier het nu precies mogelijk is om te besparen op je bestelautoverzekering. Dit lijkt op het eerste zicht een behoorlijke uitdaging te zijn, maar in de praktijk valt dat eigenlijk best mee. De bespaartips waar je aandacht aan kan besteden bij het afsluiten van een bestelautoverzekering zijn de volgende:

 1. Voer altijd een vergelijking uit tussen de verschillende verzekeringen;
 2. Wees aandachtig voor eventuele aanbiedingen die worden voorgesteld; 
 3. Kies voor een bestelautoverzekering die goed aansluit op je noden en wensen;
 4. Sluit geen extra dekkingen af wanneer je deze niet echt nodig hebt; 
 5. Kies er eventueel voor om het eigen risico te verhogen;

Het afsluiten van een bestelautoverzekering gaat in de praktijk natuurlijk altijd gepaard met een bepaalde kostprijs. Het is dan ook voornamelijk zaak om deze kosten zo beperkt mogelijk te houden. Dat kan je het beste doen door rekening te houden met de aangekaarte bespaartips hierboven. Niet alleen is het op deze manier mogelijk je bestelauto te verzekeren tegen de meest interessante prijs, daarnaast wordt er ook nog eens zo goed als niet geraakt aan de verzekeringsvoorwaarden. Je kan dus met andere woorden altijd genieten van een optimale dekking gebaseerd op jouw wensen en verwachtingen, maar dan wel tegen een zo toegankelijk mogelijk prijskaartje. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *