Dit houdt de bouwkundige keuring in

A magnifying glass examining a house. 3D render with HDRI lighting and raytraced textures.

Wil je een bouwkundige keuring uit laten voeren, maar weet je nog niet precies wat het allemaal inhoudt? Veel mensen vergeten dat deze keuring een doorslaggevende factor kan zijn van het kopen of verkopen van een woning. Hierdoor zullen er vaak extra kosten komen kijken bij de verbouwing, die op voorhand niet ingecalculeerd zijn. Er zijn daarom veel bedrijven die kunnen helpen om de keuring naar behoren uit te voeren, waaronder ook Schippers Bouwconsult. Maar waar wordt eigenlijk naar gekeken bij deze keuring? Onderstaande informatie zet een aantal zaken op een rijtje, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat. 

De bouwkundige keuring voor een algehele controle 

Een bouwkundige keuring is de keuring die bepaalt in welke conditie het huis is. Hierbij worden een groot aantal zaken doorgelopen, waarbij notities gemaakt worden en eventuele foto’s om het rapport kracht bij te zetten. Wanneer een inspecteur ziet dat iets aan onderhoud gedaan moet worden om het huis bewoonbaar te maken, zal dit dus worden opgeschreven. Hiervoor zijn verschillende eisen opgesteld, zodat er een soort checklist afgegaan wordt. Er is dus een volledige controle van de woning, zodat zowel de koper als de verkoper weten wat er gedaan moet worden en hierop ingespeeld kan worden. 

De conditie aan de binnen- en buitenkant 

Bij een bouwkundige keuring wordt er op verschillende zaken gelet. Een van de aspecten waarnaar gekeken wordt, is de aanwezigheid van asbest. Ook ongedierte en technische installaties worden meegenomen in het proces. Hier hangt ook de constructie van de woning mee samen. Er kunnen bijvoorbeeld gebreken zijn aan het dak, de trappen, hekwerken en balustrades. De conditie hiervan moet worden vastgesteld, omdat dit de veiligheid van de bewoner in gevaar kan gaan brengen en tegelijkertijd hoge kosten met zich mee kan brengen. Alle aspecten worden zowel van binnen als van buiten bekeken. 

De veiligheid en gezondheid van bewoners 

Ook wordt er bij een bouwkundige keuring gekeken naar het sanitair. Dit zijn zaken die vaak blijven zitten in de woning, waardoor het veilig moet zijn. Zo ook de vloeren, wanden en plafonds. Ondanks dat er wellicht al verbouwingen plaats gaan vinden, is het goed om te weten hoe de stand van zaken is. Je staat anders voor onaangename verrassingen tijdens de verbouwing. En wat dacht je van de brandveiligheid en ventilatie in de woning? Ook dit kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen wanneer het niet naar behoren gedaan is. Hiervoor worden ook de installaties meegenomen voor water, gas en elektra. 

Een rapport met onderhoudskosten opgesteld 

Bij een bouwkundige keuring worden alle aspecten van de woning en de bijbehorende gebouwen bekeken. Daarom blijft het niet alleen bij de woning, maar ook eventueel een garage of andere aanbouw moeten onderzocht worden. Aan het einde wordt er een rapport opgesteld met de bevindingen, waarin ook een schatting van de onderhoudskosten wordt gegeven. Een koper kan hierdoor nog van de koop afzien of er kunnen afspraken gemaakt worden tussen beide partijen voordat de koop volledig wordt gemaakt bij de notaris.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *