Een eenmanszaak starten: de voor- en nadelen

checking her home finances online

Een eenmanszaak starten; het klinkt als een ideale situatie. Je bent je eigen baas, hebt geen verantwoordelijkheden over personeel, hebt alles helemaal zelf in de hand en plant je eigen tijd in. Het is vrijheid en blijheid en een manier om eindelijk echt te doen waar je van droomt. Uiteraard is het niet zo simpel en komen er ook nadelen kijken bij het opzetten van een eenmanszaak. Het is goed om je daarvan op de hoogte te zijn en te begrijpen dat het zelfstandig ondernemerschap niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Hier hebben we de voor- en nadelen van een eenmanszaak starten op een rijtje gezet zodat je exact weet wat je kunt verwachten.

Een eenmanszaak starten als ZZP’er

Wat is een eenmanszaak precies? Een eenmanszaak, de naam zegt het al, is een bedrijf dat beheerd wordt door één persoon. Die persoon ben jij. Je hebt geen personeel en bent verantwoordelijk voor alles. In de meeste gevallen zal je een eenmanszaak starten als ZZP’er. De afkorting ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Om een eenmanszaak te starten moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat is erg gemakkelijk, zo gedaan en kost €50. Met een KvK nummer kun je vervolgens direct aan de slag.

Wat heb je nodig?

Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor je administratie. Nadat je je eenmanszaak hebt ingeschreven moet je nog enkele zaken regelen:

  • Open een zakelijke rekening.
  • Laat een website ontwerpen.
  • Schrijf je algemene voorwaarden.
  • Zorg dat je bekend bent met alle regels en vrijstellingen van de belasting.
  • Sluit een zakelijke verzekering af.
  • Regel je pensioen.
  • Zet een zorgvuldige administratie op en houd deze goed bij.

De voordelen van een eenmanszaak

Een eenmanszaak starten is dus vrij simpel en goedkoop en dat zijn al twee grote voordelen. Hier houdt het echter niet mee op. Als eigenaar van een eenmanszaak profiteer je van een aantal belastingvoordelen. Door een eenmanszaak te starten en leiden ben jij de enige die beslissingen neemt en ben je overal verantwoordelijk voor. Je hebt de toekomst van je zaak letterlijk zelf in handen. Ook al is de administratie misschien niet je favoriete bezigheid, dit is vaak vrij gemakkelijk en snel te doen, omdat je alleen bent. Je hebt niet altijd een groot starterskapitaal nodig en bouwt een stukje zekerheid op voor als je kinderen groot zijn.

De nadelen van een eenmanszaak

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen verbonden aan een eenmanszaak starten. Het feit dat je zelf verantwoordelijk bent brengt ook een grote druk met zich mee, vooral als de zaak niet goed loopt en je in de schulden komt. Voor deze schulden kun je privé aansprakelijk worden gesteld en dat is geen fijn idee. Je mist de vastigheid en zekerheid van een contract bij een baas en verdient alleen zo lang je klanten weet te winnen. Je moet zelf voor je pensioen zorgen en de hoeveelheid geld die je opbouwt is direct afhankelijk van hoe succesvol je onderneming is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *