Gladheidsbestrijding op de weg

Voornamelijk in de koude winterperiode ligt er veel ijs op de weg. Het hagelt, sneeuwt of regent waardoor er water op de grond valt. Wanneer de temperaturen dalen, bevriest dit water tot een gladde ijslaag. 

Al jarenlang is men bezig met gladheidsbestrijding om de wegen veilig te houden voor mensen die deelnemen aan het verkeer. Dit geldt voor zowel voetgangers als fietsers en natuurlijk automobilisten. Gladheidsbestrijding zorgt ervoor dat jij als verkeersdeelnemer gerust over straat kan zonder dat je je hierbij al te veel zorgen hoeft te maken over het ijs dat op de wegen ligt.

Wat kun je tegen gladheid doen?

Gladheid wordt meestal veroorzaakt door meerdere factoren die samen spelen bij het bevriezen van de weg. Maar wat kun je hier het beste tegen doen? Het beste antwoord is strooien. Dit is een preventieve manier om ijs te verminderen en is dan ook zeer betrouwbaar. 

In wegen zit een systeem dat er, door middel van infrarode stralingen, voor zorgt dat de temperatuur van het wegdek gemeten kan worden. Wanneer deze temperatuur laag is, wordt er een seintje gegeven aan een gladheidscoördinator die er strooimachines op uit stuurt om de wegen te strooien. Dit kan je zelf natuurlijk ook doen binnen jouw omgeving. Veel mensen strooien zelf hun voortuinen en de stoep zodat deze ijsvrij blijven.

Welke soort strooizout bestrijdt het beste de gladheid?

Er zijn meerdere soorten strooizout. Het is bekend dat je niet zomaar met elke soort zout kan strooien en dat hier speciaal zout voor aangeschaft moet worden. Maar welke soort strooizout is het beste om te gebruiken voor gladheidsbestrijding?

Allereerst is natzout één van de populairste soorten. Dit is droog strooizout wat, voordat het gestrooid wordt, met pekel vermengd wordt. Door pekel en zout met elkaar te vermengen, krijg je een zwaar en nat zout dat ervoor zorgt dat de vriestemperatuur van water wordt verlaagd. Zo ontstaat er minder snel ijs op de wegen.

Daarnaast is steenzout een goede manier om te strooien. Deze soort zout is namelijk altijd klaar voor gebruik, wat ideaal is wanneer je ineens besluit om toch te gaan strooien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *