Hoe kun je rijinstructeur worden?

AA010760

Zoek je een afwisselende baan, dan kan rijinstructeur worden iets voor je zijn. Rijinstructeur worden en je bepaalt voortaan helemaal zelf je eigen werk agenda. Een opleiding duurt gemiddeld tussen de vijf en de zeven maanden en de opleiding kost je tussen de 5500 euro en 6000 euro.

Kies voor een opleiding bij een erkend instructeur

Uiteraard kies je voor een opleiding bij een erkende opleider. In ons land is de VerkeersAcademie een van de bekendste opleiders. Het kan in elk geval het hoogste slagingspercentage overleggen. Bij deze en andere opleiders leer je alles wat nodig is om mensen aan een rijbewijs te helpen. Wil je rijinstructeur worden, dan dien je zelf liefst vijf examens af te leggen: kennis verkeer en verkeersregels, een rijexamen afleggen, het voorbereiden en inplannen van rijlessen, instructies geven en coachen en het geven van een praktijkles. 

Rijinstructeur worden: stage van veertig uur

Rijinstructeur worden betekent ook een verplichte stage afleggen van 40 uur. Daarvan rijd je 5 uur mee en geef jezelf 35 uur les. Uiteraard rijd de stage mentor dan met je mee. Hij of zij zal je coachen. De mentor moet zelf overigens al drie jaar actief zijn als rijinstructeur. De opleiding duurt tussen de vijf en de zeven maanden en kan op verschillende manieren gevolgd worden. De kosten van de opleiding zelf liggen rond de 4500 euro. Om het examen af te leggen moet nog eens ruim duizend euro betaald worden. Uiteraard volg je altijd een opleiding bij een door het CBR erkend bedrijf.

Mensen willen graag leren en zijn enthousiast

Rijinstructeur worden betekent dat je voortaan zelf je werktijden gaat bepalen. Het geeft je vrijheid en rijinstructeur worden betekent ook dat geen dag meer hetzelfde is. Je werkt steeds met enthousiaste mensen die zich graag laten begeleiden. Ze willen immers allemaal zo snel mogelijk een rijbewijs halen en willen dus graag leren. Dat maakt het een zeer prettig beroep.

Klassikaal, blended learning of e-learning

De lessen die je moet volgen als je rijinstructeur wilt worden kunnen klassikaal gegeven worden. Je gaat dan vaak twee keer per week naar school en een persoonlijk mentor, je kunt ook kiezen voor blended learning. Dat is een mix van klassikaal leren en leren via internet. Je kunt ook kiezen voor e-learning, je volgt dan alleen online lessen. Vaak kun je zelf kiezen welke vorm van opleiding je wilt volgen.

Zelfstandig beroep en plan zelf je werkdagen

Om toegelaten te worden is een VMBO of TL-diploma noodzakelijk. Uiteraard heb je zelf een rijbewijs en bovendien dien je een Verklaring omtrent Gedrag inleveren (de bekende VOG). Doe je dat, dan staat niets je nog een carrière als rijinstructeur je nog in de weg. Je hebt een zelfstandig beroep dan, plant zelf je afspraken en kunt veelal jonge mensen verder helpen. De baan is afwisselend en uitdagend. Niet gek dus om rijinstructeur te worden. En als je wilt kun je al heel snel met de opleiding beginnen en voor je het weet ben jij als rijinstructeur aan de slag. Alleen nog even een auto zoeken en aanschaffen.

Meer informatie over de opleiding rijinstructeur? Klik hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *