Hoe werken waterzuiveringsinstallaties?

Schoon drinkwater is heel belangrijk voor ieder land op de wereld. In Nederland wordt er niet vaak bij stilgestaan. Zonder schoon water zouden we het namelijk niet lang volhouden. Een waterzuiveringsinstallatie zuivert grond- en/of oppervlaktewater en zorgt ervoor dat er schoon drinkwater uit de kraan gehaald kan worden. Hoe zit dit proces nou in elkaar? In deze blog vertellen wij je meer over het zuiveren van water.

Bron: Afvalwaterzuivering.

Wat is schoon water?

Schoon water is zoals hierboven al verteld erg belangrijk. Maar wat is ‘schoon’ water eigenlijk Met ‘schoon’ water wordt drinkwater bedoeld. In alle landen zijn de eisen voor drinkwater anders. In Nederland is de Drinkwaterwet en het Waterleidingbesluit van kracht. In deze wet staat dat leidingwater geen risico’s mag opleveren voor de volksgezondheid.

Hoe werkt het waterzuiveringsproces?

Omdat water een van de meest basale menselijke behoeften is, is het voor waterzuiveringsbedrijven belangrijk om onder vrijwel elke situatie drinkwater te kunnen produceren. Op deze manier moet ervoor worden gezorgd dat Nederland nooit zonder drinkwater komt te zitten.

De waterzuiveringsinstallatie garandeert dit via het “twee straten systeem”. Dit betekent dat elke zuiveringsstap tweemaal zo wordt uitgevoerd. Daarom zijn er overal (minimaal) twee pompen: tien pompen (vijf per straat), zestien hogedrukpompen (acht per straat), etc. Als ergens in het proces een machine of pomp uitvalt, is er altijd voldoende materiaal om dat te compenseren en kan de productie / zuivering van drinkwater gewoon doorgaan. Bovendien wordt tijdens het verwerkingsproces intelligente besturing gebruikt. Dit betekent dat (bijna) alles kan worden aangestuurd door een computer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *