Hoe wordt champagne gemaakt?

champagne

Champagne, het luxe drankje met een hoge status. De perfect bubbels om iets mee te vieren, maar er zit wel een redelijk prijskaartje aan vast. De prijzen van champagne kunnen betaalbaar zijn, maar soms ook enkel weggelegd voor de elite klasse. Waarom is champagne eigenlijk zo duur? Wellicht heeft dat te maken met de manier waarop het gemaakt wordt. 

Speciale druiven

Net als wijn wordt champagne gemaakt van druiven. Maar waarom is het dan zoveel duurder? Dat heeft te maken met het type druiven die gebruikt worden. Elke druif heeft een ander karakter en het is dus van belang dat de juiste combinaties van druiven gebruikt worden. De meest gekozen soorten zijn de Pinot Meunier, de Chardonnay en de Pinot Noir.  Soms wordt champagne van een combinatie van druiven gemaakt, maar er wordt ook wel eens één soort gebruikt. Deze druiven kan je natuurlijk overal laten groeien, maar om de bubbels daadwerkelijk champagne te mogen noemen moeten ze uit de champagnestreek komen. Ook moeten de druiven met de hand geplukt of geknipt worden.

Van druif naar druivensap

Nadat de druiven zorgvuldig geplukt zijn is het tijd voor het persen. De sap moet in twee stappen uit de druiven geperst worden, maar ook dit moet op een speciale manier. Er vind eerst een zachte persing plaats, de cuvée. De tweede persing is harder, genaamd de taille. De eerste persing levert het meeste sap op, terwijl de tweede persing maximaal 500 liter sap uit 4 ton druiven mag opleveren. Hierna moet het gezuiverd worden om een heldere en schone sap te krijgen.

Tijd voor bubbels

Druivensap is natuurlijk nog geen champagne, de volgende stap is het toevoegen van suiker om het gistproces te starten. De suikers worden in 10 dagen tijd omgezet tot alcohol, waar ook koolstofdioxide bij vrij komt. Hierna vindt er nog een andere gisting plaats, de malolactische gisting. De harde appelzuren worden tijdens dit proces omgezet in zachtere melkzuren, dit kan erg lang duren.

De finishing touch

Vervolgens zal de smaak samengesteld worden. Elke champagnemaker heeft haar eigen geheime recept voor een unieke smaak. Deze tradities gaan al eeuwen terug en hebben hoge reputaties. De champagne moet vervolgens nog een aantal weken in een koelcel liggen, terwijl het alcoholpercentage omlaag wordt geschroefd. Hierna is het tijd om te rijpen, soms wel langer dan 10 jaar. De flessen moeten wel om de zoveel tijd gedraaid worden om de gist residuen te laten zinken en op 1 plek te krijgen. De gist prop kan vervolgens eenvoudig verwijderd worden en de fles kan weer terug in de kelder om verder te rijpen. Na een laatste kurk wissel is de fles klaar voor verpakking en verkoop.

Champagne kopen

Nu je weet wat voor lang proces een goede fles champagne ondergaat voordat deze verkocht kan worden begrijp je wellicht de hogere prijzen. Bij De Gouden Ton kan je gemakkelijk online champagnes, witte wijnen en rode wijnen bestellen tegen aantrekkelijke prijzen. Er is een groot assortiment van wijnen en champagnes zodat voor ieders zijn smaak een perfecte keuze is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *