Hout verven: wat heb je nodig?

Elk materiaal heeft unieke eigenschappen op het gebied van luchtdoorlatendheid, poreusheid, reliëf en nog veel meer. Wanneer je gaat schilderen zul je dus goed moeten kijken van welk materiaal de te schilderen oppervlakte is. Een stenen ondergrond vraagt om een andere behandeling dan bijvoorbeeld aluminium. Voor elk materiaal is een speciaal soort verf verkrijgbaar, net als kwasten, rollers en accessoires. In dit artikel leggen we uit wat je nodig hebt bij het schilderen van hout, zoals schuttingen, kozijnen en meubilair.

Verf voor hout schilderen

Wanneer we het hebben over ‘verf’, dan hebben we het (meestal) eigenlijk over kleurlak. Kozijnen en schuttingen hebben een intensievere beschermlaag nodig dan houtwerk in huis. Daarom is er op Koopverfonline.nl verschillende kleurlak te bestellen voor schilderwerk binnen en buiten. Het is in de meeste gevallen aan te raden ook grondverf mee te bestellen. Naast verf kan je houtwerk behandelen met o.a. blanke lak, beits, olie of teer. In dit artikel concentreren we ons op verf, dus op kleurlak.

Kwasten en accessoires

Welke kwast je gebruikt, hangt af van een aantal zaken: de samenstelling van de verf (waterbasis of terpentinebasis), de vorm van de oppervlakte (hoeken en kieren of grote vlakken) en het gewenste effect. Voor verf op terpentinebasis gebruik je zwartharige kwasten. Na gebruik maak je ze schoon met wasbenzine, lijnolie of terpentine. Voor verf op waterbasis gebruik je lichtharige kwasten. Ronde kwasten zijn het meest praktisch in gebruik, platte kwasten kan je inzetten voor speciale effecten. Naast kwasten en verf heb je roerlatten en afplaktape nodig.

En nu: schilderen maar!

…of toch niet? Voordat je hout gaat schilderen, moet de oppervlakte helemaal schoon en afgeschuurd zijn. De voorbehandeling is minstens net zo belangrijk als het schilderen zelf. Schuren, ontvetten, nog eens schuren en ontvetten en dan… schilderen maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *