Karaat goud: wat is het verschil?

pexels-fox-998521

14, 18 of 24 karaat. Je hebt er vast van gehoord, maar wat betekent het precies? Waarom zijn er verschillen en waar moet je op letten bij het kopen of verkopen van gouden sieraden zoals antieke ringen of kettingen. In deze blog leggen wij je alles uit over karaat goud.

Wat is karaat goud?

Karaat goud is een maatstaf om de hoeveelheid fijngoud aan te geven die in de ring verwerkt is. Hoe hoger het karaat, hoe meer zuiver goud een ring bevat. Een sieraad van 24 karaat goud bestaat helemaal uit goud, terwijl een sieraad van 14 karaat goud voor 58,5% uit goud bestaat. Een sieraad van 18 karaat bestaat voor 75% uit goud. In tegenstelling tot Duitsland en Engeland, noemen wij 8 en 9 karaat goud, geen goud.

Waarom zoveel verschillende soorten karaat?

Hoe hoger het karaat, hoe puurder een gouden sieraad is. Een sieraad van een lager karaat is een stuk voordeliger dan een sieraad met een hoger karaat. Misschien denk je dat een puurder gouden sieraad beter is, maar dat is niet zo. Door het toevoegen van andere metalen wordt het goud harder. Dit betekent dat het sieraad sterker wordt en niet verbuigt of slijt. Dus: hoe hoger het karaat, hoe zachter het is. Hoe lager het karaat, hoe sterker.

Hoe weet ik of ik echt goud heb?

Je hebt thuis een sieraad liggen of je hebt een gouden sieraad op het oog. Hoe weet je nu zeker dat het sieraad van echt goud is? In Nederland hebben alle gouden sieraden van 14-karaat of hoger een eigen keurmerk. Ergens op het sieraad is dit keurmerk te vinden. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kun je altijd naar een juwelier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *