Ontdek de vijf Waddeneilanden

Texel

Nederlanders kiezen steeds meer het eigen land als vakantiebestemming. Voor de zomervakantie maar ook als tussendoortje. Voorheen waren met name provincies zoals Noord Holland, Zeeland en Gelderland geliefd. Tegenwoordig is er steeds meer verspreiding over de andere provincies. Men leert steeds meer de mooie kanten van de minder toeristische gebieden kennen. Al jaren geliefd zijn de vijf Waddeneilanden. Met name Texel en Terschelling zijn populair. Maar ook Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog zijn geliefd. Welk eiland je moet kiezen is soms lastig te bepalen. Elk eiland is leuk maar heeft wel zijn eigen eigenschappen. Om de keuze wat makkelijker te maken vind je hier een korte beschrijving.

Texel

Het meest bezochte eiland is Texel. Jaarlijks wordt het door ruim een miljoen bezoekers bezocht. Het is tevens het grootste Waddeneiland. Hierdoor zijn er ook acht dorpen en zelfs een vliegveldje. Het is een levendig eiland met mooie stranden, duingebieden, platteland en diverse bezienswaardigheden. Zo kan je bijvoorbeeld gaan parachute springen, naar het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum, Juttersmuseum, een bierbrouwerij, klimpark, golfbaan, buitenzwembad of zeehondenopvang Ecomare. Extra voordeel; de overtocht duurt slechts 20 minuten.

Vlieland

Dit Waddeneiland is met name geliefd onder liefhebbers van rust en natuur. Het is het kleinste Waddeneiland en grotendeels autovrij. Alleen bewoners en zakelijk verkeer mogen er rijden. Verder is er maar één dorp en relatief weinig bebouwing op de rest van het eiland. Maar wat heeft Vlieland dan wel? Vooral, rust, zandstranden, mooie natuur en het fijne eilandgevoel. Ook liggen hier de hoogste duinen van alle Waddeneilanden. Naast de fijne rust en natuur zijn er bezienswaardigheden zoals het bunkermuseum, zwembad, midgetgolfbaan, Kaasmakerij, museum en natuur bezoekerscentrum.

Terschelling

Het één na populairste en grootste eiland is Terschelling. Bekend van het culturele festival Oerol. Maar ook de gezellige dorpen West Terschelling en Midsland zijn geliefd. Of fiets eens door dorpen Formerum, Hoorn en Oosterend. Verder zijn er vrij veel beboste duingebieden. Heerlijk om te gaan fietsen en wandelen. Het meest oostelijke gedeelte is een beschermd natuurgebied waar geen bebouwing is. Je kan er wandelend of fietsend heerlijk tot rust komen.

Net als op Texel, is dit ook een geschikte bestemming voor jongeren. Er zijn namelijk meerdere uitgaansgelegenheden. Verder kan je bijvoorbeeld gaan watersporten, naar het bunkermuseum, de eendenkooi, Pluktuin, het klimpark of één van de vijf musea.

Ameland

Vanuit het Friese Holwerd kan je in ongeveer 50 minuten de overtocht maken naar Ameland. Een gezellig eiland met voor de helft landelijk gebied en de andere helft met duingebieden. Bebossing zal je hier wat minder vinden. Op het westelijk uiteinde ligt wel een mooi dennenbos met een zwemplas.

Op het eiland liggen de vier dorpen Nes, Hollum, Ballum en Buren. Verder zijn er bezienswaardigheden zoals het bunkermuseum, Maritiem Centrum, Natuurcentrum, cultuurhistorisch museum, eendenkooi en uitgaansgelegenheden. Met name in het dorp Nes kan je leuk uitgaan dankzij twee discotheken en verschillende cafés.

Schiermonnikoog

Zoek je een Waddeneiland waar je tot rust kan komen? Dan is, naast Vlieland, ook Schiermonnikoog een goede optie. Het eiland is namelijk autoluw en vrij rustig. Er is één dorp dat slechts een paar honderd inwoners heeft. De natuur bestaat voornamelijk uit vrij lage duingebieden met geregeld bebossing. Daarnaast bestaat een klein gedeelte uit landelijk gebied.
Ondanks de rust is er ook genoeg te doen. Mede dankzij de natuur en stranden. Of dankzij bezienswaardigheden zoals het bunkermuseum, schelpenmuseum, bezoekerscentrum, de vuurtorens, zwemplas en diverse activiteiten.

Benieuwd naar meerdere eilanden? Dan kan je tijdens je vakantie op Texel nog een dagje de overtocht maken naar Vlieland. Een leuk boottochtje en weer even een nieuw eiland. Meer informatie over Texel kan je via de volgende link vinden op een informatieve website over toerisme: Texel vakantie informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *