Wat is een bouwtechnische keuring?

Op het moment dat je van plan bent om een woning te kopen spreekt het voor zich dat je, je zo optimaal mogelijk bewust zal willen zijn van de staat waar het pand in kwestie over beschikt. Deze staat kan onder meer duidelijk worden gemaakt door het laten uitvoeren van een zogenaamde bouwtechnische keuring. Het gebeurt niet zelden dat mensen deze keuring toch jammer genoeg over het hoofd zien. Dat is vervelend, want op deze manier is het mogelijk dat bepaalde duidelijke en belangrijke gebreken niet mee worden genomen in het bepalen van het bod dat je van plan bent om voor de woning in kwestie te doen. Wil jij dus met andere woorden graag investeren in vastgoed en wil je daarbij niet geconfronteerd worden met vervelende verrassingen? Vergeet dan zeker en vast niet om een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren.

Wat is een bouwtechnische keuring? 

Een bouwtechnische keuring is zoals de naam reeds een beetje aangeeft eigenlijk een controle van de bouwtechnische staat van een woning. In tegenstelling tot wat er vaak wordt gedacht is het zo dat je een dergelijke controle niet alleen kan laten uitvoeren voor een volledig pand. Ook wanneer je bijvoorbeeld woonachtig bent in een appartement is dat zeker en vast een mogelijkheid. Door het laten uitvoeren van een dergelijke keuring voorkom je dat je meteen na aankoop reeds geconfronteerd wordt met heel wat extra kosten die je mogelijks niet meteen had zien aankomen.

Welke voordelen zijn er verbonden aan dit type keuring?

Dat het merendeel van de mensen er tegenwoordig voor kiezen om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren hoeft eigenlijk in het geheel niet te verbazen. Dit is dan ook het gevolg van de vele interessante voordelen waar je er bij op kan rekenen. Het gaat hierbij om de volgende voordelen:

  • Je krijgt een goed beeld van de actuele staat van het pand;
  • Het wordt duidelijk in welke mate het onderhoud altijd goed is uitgevoerd; 
  • Je krijgt een beeld van te verwachten kosten op korte en middellange tot lange termijn;

Naast bovenstaande is het zo dat de bevindingen van de expert altijd in een zogenaamd bouwkundig rapport worden neergepend. Dit rapport kan je gebruiken als belangrijk document tijdens het uitvoeren van de onderhandelingen over de aankoopprijs van het pand. Ook omwille van deze reden is het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring dus zeker en vast interessant te noemen.

Is zo’n keuring laten uitvoeren de kostprijs waard?

Het spreekt voor zich dat het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring altijd bepaalde kosten met zich meebrengt. De vraag die veel mensen zich dan ook stellen heeft te maken met het feit of zo’n keuring de kosten wel echt waard is. Dat is zeker het geval. Bovendien zal ook al snel duidelijk worden dat de kosten voor een dergelijke inspectie eigenlijk best goed meevallen. De gemiddelde kosten waar je hiervoor rekening mee moet houden zijn gelegen tussen de 250 & 750 euro. Let op, er kan sprake zijn van een niet onaanzienlijk verschil in kosten tussen verschillende bouwkundige bureaus. Even een vergelijking uitvoeren kan op dit vlak dan ook zeker de moeite waard zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *